Isolatie om de woning te verduurzamen

Isolatie is het plaatsen van isolatiemateriaal om de woning te beschermen tegen lawaais, kou en schimmels. Door isolatiemateriaal op de vloer, muren en plafonds te plaatsen, kan je de warmte van je huis doorlaten en voorkomen dat bacteriën of Kiemen inbreken. Hieronder vind je informatie over isolatiematerialen, de voordelen ervan en het aantal verduurzamingsoffensies die je kunt gebruiken.

Isolatie om de woning te verduurzamen

Wanneer je de woning wil verduurzamen, is het belangrijk deze verder te isoleren. Door isolatie wordt de warmteontwikkeling in de woning beperkt en kan er meer warmte door het raam naar binnen worden gezogen. Hierdoor neemt het energieverbruik toe en kan de woning ook beter afkoelen.

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar die op elkaar aansluiten. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van brandwerendeisolatie of weatherproofing om water droog te houden in de winter. Ook thermisch isolatiemateriaal, zoals theevoetjes, is perfect hiervoor. Deze materialen zorgen ervoor dat vochtige lucht niet wegkomt en dat het warme vloerkleed rustig blijft liggen.

Efficiënt isolatie

Efficiënt isolatie is een belangrijk onderdeel van het verduurzamen van de woning. Door goed te beschikken over efficiënte isolatiemethodes kan je woning meer energie verbruiken en dus ook meer CO2 uitstoot voorkomen. Hieronder kun je nog 3 tips vinden om efficiënt te isoleren:

1. Kies goede isolatiematerialen

Incorrecte keuze van isolatiematerialen kan leiden tot vocht in de ruimtes, warmteverlies of een hogere energierekening. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen, zoals beton, hout, vinyl of schuimwol. Je moet er dus voor zorgen dat je goede keus maakt in het materiaal van je isolatiethermometer.
2. Maak gebruik van luchtdichtheidssluiers

Luchtdichtheidssluiers helpen bij het reduceren van geluid en warmte door de lucht af te koelen. Dit kan bijvoorbeeld worden toegepast in de hal, de vleugel of het slaapkamergedeelte van de woning.

3. Vermijd storingen

Ook het vermijden van storingen is een goede manier om efficiënt te isoleren. Door regelmatig onderhoud aan je warmte- en luchtkastelijk systeem kan je problemen zoals vochtgebreken voorkomen of energierekeningen verlagen.

Verduurzamingsmaatregelen voor woningen

Woningen zijn qua energieverbruik vaak erg belast. Dat komt omdat we meestal continu in beweging zijn. Hierdoor is het verwarmen vaak de grootste uitgave en kan er eenvoudig geen passende isolatie worden toegepast. Hoewel isolatie inwoners gunstiger van energiemix voorziet dan Without Isolation, is het nog altijd belangrijk om goede aanwijzingen te vinden over welke isolatiemaatregelen het beste binnen een woning passen.

Veel woningbezitters gaan ervan uit dat ze hun woning zo mogelijk 100% elektriciteitsvrij maken door alle warmte af te staan met warmtepompjes of solariniëntatiesystemen. Maar naast de financiële voordelen daaraan zitten er ook nadelen aan: fossiele brandstoffen en CO2-uitstoot ontstaan door hergebruik van afvalwater om opslag voor warmte op te wekken en energie via warm water of airconditioning te produceren. Deze investeringen doemen wel op in het totale budget, maar leveren niet altijd de beste resultaten.

Tenslotte is er ook een groeiende angst dat woningbezitters hun woning nooit meer kunnen hergebruiken. Daardoor zien we steeds meer mensen overwegen om de isolatiematerialen in hun woning aan te passen en alle warmte af te staan met een warmtepomp of solariniëntatiesysteem. Door hieraan mee te werken, sluit je ook financiële mogelijkheden aan om je woning geschikt te maken voor duurzame energieopwekking.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *